.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Турският стартъп Togg подготвя пет електромобила

Турската технологична фирма Togg направи своя публичен дебют на изложението CES в Лас Вегас. Там показа  автономен концептуален автомобил, който нарича „умно устройство“ (smart device).

Главният изпълнителен директор Мехмет Гюрчан Каракас заяви, че компанията не е традиционен автомобилен производител. „Ние се определяме се като технологична“, обясни той. „Ето защо сме в CES, мястото за среща на последните технологични иновации.“

Togg има за цел да предостави ориентирани към потребителя продукти с цел подобряване на изживяването по време на движение. Планира да пусне един милион автомобила  в пет сегмента до 2030 г., като първият, SUV от C-сегмента, трябва да бъде пуснат в продажба през първото тримесечие на 2023 г.

Дебютният му модел ще бъде първият електрически SUV, произведен в континентална Европа от нетрадиционен производител. Той ще бъде последван от седан и хечбек, и двата също в C-сегмента, преди гамата да бъде разширена с компактен SUV и MPV. Всички модели ще бъдат попостроени  върху една и съща модулна платформа.

Интелигентното устройство Transition Concept, показано на CES, приема формата на фастбек с пет врати. Въпреки че Togg не посочва подробности за производствените намерения за него, той служи за визуализация на дизайна на бъдещите модели за серийно производство.

Техническите подробности остават в тайна, но Togg потвърди плановете си за собствено производство на батерии в партньорство с китайската фирма Farasis.

Турската компания също така ще съсредоточи ресурси върху изследвания и разработка на батерии и планове за доставка на батерии за всички видове електрически автомобили  и за сектори извън автомобилната индустрия.

Togg все още не е потвърдила степента на своя потенциал за автономно шофиране, но го описва като „ориентиран към потребителя, интелигентен, съпричастен, свързан, автономен, споделен и електрически“.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …