.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

В САЩ спират продажбите на автомобили с ДВГ до 2035

В САЩ до 2035 г. трябва да влезе в сила забрана за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене, които ще бъдат заменени от с изцяло електрическо задвижване.

Това изявление беше направено на конференцията за климата в Глазгоу (COP26) от специалния представител на президента на САЩ за климата Джон Кери.

„Президентът Байдън си постави амбициозна цел, която предполага, че 50% от автомобилите, продавани в Америка до 2030 г., ще бъдат електрически, а до 2035 г., надяваме се, всички (ще бъдат електрически). Ford и General Motors се подписаха под това и са уверени, че това е добър план“, каза Кери.

През лятото на 2021 г. американските автомобилни гиганти Ford, General Motors и новият концерн Stellantis (сформиран след сливането на италиано-американската FCA и френската Groupe PSA) обявиха намерението си да увеличат производството и продажбите на електрифицирани автомобили в САЩ. Тогава представителите на компаниите изразиха увереност, че до 2030 г. делът на хибридите и електрическите автомобили на американския пазар ще достигне 40-50%.

В същото време те подчертаха, че подобни планове могат да бъдат изпълнени само с пълната подкрепа на правителството, което трябва да предприеме насърчителни мерки за увеличаване на търсенето и развитие на необходимата инфраструктура в страната.

През следващите 10-15 години редица големи компании, работещи в Европа, планират да премахнат от гамата си автомобили с традиционни бензинови и дизелови двигатели. Например след 2025 г. Jaguar ще премине към електрически двигатели, а пет години по-късно Volvo ще последва примера му. Освен това Audi преминава към електромобили, котж ще пусне последния автомобил с класическо задвижване през 2033 г.

Освен това General Motors и Ford подготвят глобална електрификация на своята моделна гама за Европа. И накрая, до 2035 г. южнокорейският Hyundai ще спре европейските продажби на автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …