.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

В Индия показаха най-лекия електромобил в света

Индийска стартъп компания разкри електрически суперавтомобил, за който твърди, че е „най-лекият електромобил правен някога“ и най-бързият автомобил, който страната някога е произвеждала.

Това е Ekonk, дело на базираната в Мумбай марка Vazirani Automotive. Той е прототип и близък до концептуалния Shul, показан тази година на „Фестивала на скоростта“ в Гудууд, Англия.

Vazirani Automotive твърди, че Ekonk тежи само 738 кг благодарение на карбоновата си каросерия. Едноместният електромобил има мощност от 722 к.с., може да развие максимална скорост от 310 км/ч и да ускори от 0 до 97 км/ч за 2,5 секунди. Компанията вече тества прототип на високоскоростната писта Natrax близо до Индор, Индия.

„Ekonk означава нашето истинско начало, където за първи път дизайн и иновации се обединяват в едно. Това е първият ни автомобил, който е „жив“, каза основателят на компанията Чунки Вазирани, работил преди това в Rolls-Royce и Jaguar Land Rover.

От компанията Vazirani казват, че дизайнът на модела, включващ покрити колела, означава, че Ekonk има един от най-ниските коефициенти на въздушно съпротивление за своя клас.

Не е ясно дали Ekonk ще влезе в серийно производство, но използваната технологията ще бъде внедрена в нов заводски модел на марката.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …