.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Vinfast и Pininfarina разкриват кросоувърите VF 8 и VF 9

Виетнамският автомобилен производител Vinfast и италианският дизайнер Pininfarina представиха детайлно два изцяло електрически кросоувъра на Световния мобилен конгрес в Барселона, преди приемането на поръчките за моделите през април тази година.

Двата автомобила ще се появат на пазара в Европа първо в Германия, Франция и Холандия през втората половина на 2022 г., на цена от  приблизително 43 200 евро, но не се смята, че лансирането им в Обединеното кралство с десен волан не е в непосредствените планове на компанията.

VF 8 и VF 9 разполагат с това, което Vinfast описва като „модерен дизайнерски език за оптимизиране на аеродинамиката“, който намалява консумацията на енергия.

Vinfast посочва , че VF 8 и VF 9 са вдъхновени от спортните автомобили и твърди, че работата с Pininfarina ще помогне на автомобилите му да станат „по-ефективни, привлекателни и достъпни“ за всички клиенти.

Вътре моделите са оборудвани с 15,6-инчов сензорен екран. Физическите бутони са минимални, но има пълноцветен head-up дисплей, който може да се използва за проследяване на важна информация за автомобила.

Компанията планира да използва екологични материали в производствената версия на двата автомобила. Седалките ще бъдат с тапицерия от еко кожа, а Vinfast също твърди, че батериите ще бъдат рециклирани, за да се намалят отпадъците от вода и химическите емисии.

Двата автомобила бяха представени публично за първи път на изложението в Лос Анжелис миналата година. Vinfast казва, че VF 8 има максимален автономен пробег 500 км и мощност 402 к.с.

Шест- или седемместният VF 9 се очаква да получи същата система с два двигателя. Компанията казва, че се подготвя за оценка за безопасност на Euro NCAP от пет звезди и за двата автомобила.

„Изящността и креативността в дизайна на Pininfarina създадоха привлекателността на Vinfast EV, като ни помогнаха да реализираме усилията си“, казва Еманюел Брет, заместник изпълнителен директор на Vinfast. „Вярвам, че Vinfast бързо ще се придвижи към целта за по-интелигентни и по-устойчиви решения за мобилност за всички.“

Главният изпълнителен директор на Pininfarina Силвио Ангори посочи: „Ние сме силно развълнувани да разработим външния вид на бъдещето на мобилността с Vinfast. Надяваме се, че нашите по-екологични и по-безопасни автомобили могат да запленят и вдъхновят глобалната публика, коята да се присъедини към движението към по-устойчиво бъдеще за всички.“

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …