.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Volkswagen обяви кои модели спира поради кризата

Липсата на свързващи проводници от украинско производство ще доведе до спиране на работата на два завода на концерна Volkswagen в Германия. Престоят ще се отрази на линиите, на които  произвеждат нови електрически автомобили от марките VW, Audi и Cupra. Това съобщава Automotive News Europe, като се позовава на източник от компанията.

Както стана известно по-рано, Volkswagen, във връзка с войната в Украйна, бе принуден да спре производството за няколко дни в две предприятия в Цвикау и Дрезден, където конвейерите ще бъдат спрени от 1 до 4 март.

„Volkswagen Group има мрежа от над 40 000 доставчици на компоненти по целия свят. Сред тях има фирми от западната част на Украйна. Поради настоящата ситуация може да има прекъсвания във веригите за доставки“, се казва в изявление на автомобилния производител.

Заводът в Цвикау сега е основното европейско предприятие на Volkswagen за производство на автомобили с изцяло електрическо задвижване. Там произвеждате електрическите автомобили Volkswagen ID.3, ID.4 и ID.5, както и кросоувърите Audi Q4 e-tron и компактните автомобили Cupra Born. Около 1200 автомобила слизат от конвейерите всеки ден. Volkswagen ID.3 се произвежда в Дрезден.

В петък, 25 февруари, шефът на Volkswagen Херберт Дис проведе спешна среща, в рамките на която беше създадена специална работна група. Участниците ще анализират ситуацията и всички възможни последици от кризата, причинена от войната в Украйна. По-специално, специалистите ще разработят варианти за създаване на алтернативни вериги за доставки за автомобилни компоненти.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …