.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Volkswagen представя новия купе-кросоувър ID.5

Volkswagen представя купе-кросоувъра ID.5 като част от новата си гама ID електрически автомобили. Моделът, който ще се конкурира с Kia EV6 и Audi Q4 e-tron Sportback, ще влезе в продажба в Европа през 2022 г.

Автомобилът споделя основните компоненти и възли с представения по-рано кросоувър ID.4, от който ID.5 се отличава с по-стилен силует, наподобяващ купе. Освен това каросерията има намален коефициент на въздушно съпротивление от 0,28 на 0,26, което леко увеличава пробегът на автомобила.

Кросоувърът-купе ще се предлага в три основни версии: Pro, Pro Performance и GTX. Първата версия е оборудвана с един електродвигател на задната ос с мощност 174 к.с., а мощността на втория агрегат е увеличена до 204 к.с. Автомобилите са способни да ускоряват от нула до 100 км/ч за 10,4 и 8,4 сек. Съответно. Максималната скорост и в двата случая е 160 км/ч. Каталожният автономен пробег е 520 км.

Спортният вариант, наречен GTX, е оборудван с два електромотора (по един на всяка ос), осигуряващи задвижване на четирите колела. Двигателите с общо 300 к.с. позволяват на кросоувъра да ускори до 100 км/ч за 6,2 сек. Максималната скорост е увеличена до 180 км/ч, а пробегът е намален до 480 км поради по-мощните двигатели и увеличеното тегло.

Под обозначението GTX немцитевече ще произвеждат най-мощните и бързи модификации на своите електрически автомобили – по аналогия със абревиатурите GTE, GTI и GTD, използвани съответно за спортни хибриди, бензинови и дизелови автомобили.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …