.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }
Volvo Cars and Northvolt accelerate shift to electrification with new, 3,000-job battery plant in Gothenburg, Sweden

Volvo Cars и Northvolt изграждат нов завод за батерии

Volvo Cars и Northvolt създават нов завод за производство на батерии, който ще започне работа през 2025 г. Ще бъдат осигурени до 3000 работни места и ще допълни планирания център за научноизследователска и развойна дейност. Двете компании назначиха Ейдриън Кларк, бившия изпълнителен директор на Tesla,  да ръководи завода.

Партньорството с Northvolt значително ще засили стремежа на Volvo Cars  да произвежда и продава само изцяло електрически автомобили до 2030 г.

Строителството на завода ще започне през 2023 г. и ще произвежда съвременни  батерии, специално разработени за използване в следващото поколение изцяло електрически автомобили Volvo и Polestar.

Заводът планира да доставя батерии за приблизително половин милион автомобила годишно.

„Партньорството ни с Northvolt е от ключово значение за нашите стратегически амбиции в електрификацията “, заяви Хакан Самуелсон, главен изпълнителен директор на Volvo Cars. „Ние се ангажираме да станем лидер в сегмента на първокласните електрически автомобили и да продаваме само електрически превозни средства до 2030 г. “

„Създаването на тази гигантска фабрика в Гьотеборг е решаващ ход, както за продължаване на трансформацията на един от най-динамичните автомобилни региони в света, така и за превръщане във водещ глобален доставчик на устойчиви батерии“, допълни Питър Карлсон, съосновател и главен изпълнителен директор на Northvolt .

Централата ще се захранва от енергия от възобновяеми източници. Работейки с Northvolt, лидер в  производство на батерии, Volvo Cars могат значително да намалят въглеродния  отпечатък върху околната среда.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …