.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }
Jim Rowan, Chief Executive and President

Volvo посочи новия президент на шведската марка

Главният изпълнителен директор и президент на Volvo Хакан Самуелсон ще се оттегли от поста си през март след близо десет години, за да бъде сменен от бившия изпълнителен директор на Dyson Group Джим Роуън.

Самуелсон е президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars от октомври 2012 г., като преди това служи две години в борда на компанията, а преди това като председател и главен изпълнителен директор на вече несъществуващия производител на товарни автомобили MAN SE.

Договорът на Самуелсон изтича през 2022 г. и Volvo заяви, че неговият наследник е избран след „задълбочен и усърден процес на търсене, за да осигури продължаващото силно лидерство на Volvo Cars с главен изпълнителен директор, който има силен опит в софтуера, дигиталната трансформация и иновативните потребители продукти“.

Когато Роуан поеме управлението на 21 март 2022 г., Самуелсон ще напусне управителния съвет на Volvo, но ще продължи да служи като председател на Polestar, докато се подготвя за листване в Nasdaq по-късно тази година. Той все още не е коментирал каквито и да било бъдещи планове извън това.

Håkan Samuelsson, President & CEO Volvo Car Group, with his 1967 Volvo 1800 S

Самуелсон коментира назначаването на Роуан: „Радвам се да приветствам Джим в новата му роля, за да продължи страхотното пътуване на Volvo Cars. Също така бих искал да благодаря на всички служители на Volvo Cars за невероятния напредък, който постигнахме заедно през  последните 10 години – не само че направи Volvo една от най-бързо развиващите се и най-доверените премиум автомобилни марки. Желая ви всичко най-добро през следващите вълнуващи години.“

Новият главен изпълнителен директор Джим Роуън в момента е шеф на Ember Technologies – производител на кухненски съдове . Преди това той беше главен изпълнителен директор на технологичния гигант Dyson в продължение на три години, по-специално през периода, в който компанията разработваше сериен електрически автомобил – който в крайна сметка така и не успя да си проправи път на пазара, тъй като се смяташе, че не е търговски жизнеспособен. Преди да започне работа в Dyson през 2012 г., той е главен оперативен директор на Blackberry.

Той идва във Volvo, докато компанията се подготвя да пусне емблематичния изцяло електрически наследник на най-големия си модел – XC90, през 2022 г., след неотдавнашното представяне  на изцяло електрическите компактните кросоувъра XC40 Recharge и C40 Recharge. Компанията също така стана партньор на технологичния стартъпNorthvolt за производство на собствени батерии за електромобили в Швеция, пое ангажимент да увеличи драстично усилията за устойчивост в своите производствени и производствени операции и наскоро отчете изключителен ръст  през първите девет месеца на 2021 г.

„Радвам се да се присъединя към Volvo Cars в толкова вълнуващо време за компанията и в такъв трансформационен момент както за индустрията, така и за потребителите“, каза Роуан. „Силният опит на Volvo Cars в областта на иновациите, безопасността и качеството, съчетан с талант от световна класа и вдъхновяващи възможности за устойчивост и технологии, го поставя на мястото на водач за пътя напред.“

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …