.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Volvo продава акции на борсата в Стокхолм

В хода на първоначалното публично предлагане (IPO), което Bloomberg нарече най-голямото в Европа от януари, Volvo Cars очаква да получи 25 млрд. крони (2,9 млрд. долара). Новоиздадените обикновени акции ще се търгуват чрез борсата Nasdaq Stockholm от 19 до 27 октомври. Според предварителните оценки те ще възлизат на 16,8–20,7% от общия брой акции на Volvo. Така че Zhejiang Geely Holding Group изобщо не се разделя с шведската компания, а дава само една пета. Групата от пенсионни фондове и институционални инвеститори вече се ангажира да изкупи обратно акции в размер на 6,4 млрд. крони по време на IPO.

Собственикът на Volvo – автомобилният гигант Geely, вече възнамеряваше да пусне шведската марка на борсата през 2018 г., но отмени този план. И сега идеята се връща на нов етап в развитието на скандинавската компания.

Прогнозната пазарна капитализация на Volvo е 20-23 млрд. долара. Сравнете това с 1,8 млрд. долара, за които Ford обедини Volvo с Geely през 2010 г.

Volvo възнамерява да използва приходите за увеличаване на производствения капацитет, който ще е необходим за увеличаване на годишните продажби на автомобили от 660 000 на 1,2 млн. През 2030 г. Обявяването на IPO за Volvo последва месец след обявяването на подобна стъпка за дъщерното дружество Polestar (оценено на 20 млрд. долара). В същото време Volvo очаква да запази 50% от акциите на Poulstar, след като стане публично достояние.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …