.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

За седмица автомобилите в Русия поскъпнаха с над 15%

В Русия от 26 февруари до 4 март 2022 г. цените на новите местни леки автомобили са увеличени със 17,1%. Данните са предоставени от проучването на Росстат.

В същото време цените на леките автомобили от чуждестранни марки скочиха с 15,2%. По този начин автомобилите показват най-висока динамика на ръст на цените сред нехранителните потребителски стоки в класацията на Росстат. Така например телевизорите са поскъпнали с 15,0%, прахосмукачките с 14,6%, смартфоните с 9,6%, а маратонките за възрастни с 2,1%.

Междувременно Росстат отбелязва, че цените на бензина и дизеловото гориво за леки автомобили остават на същото ниво.

Припомняме, че през последните дни редица големи автомобилни компании обявиха спиране на доставките и производството на автомобили в Русия. Сред тях са Volkswagen, Skoda, Toyota, Nissan, Mercedes-Benz и BMW.

Освен това, поради скъсването на веригите за доставки и глобалния недостиг на полупроводници, производствените мощности на Renault в Москва, както и предприятията на АвтоВАЗ в Толиати и Ижевск, работят със значителни прекъсвания.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …