.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Заводът на Suzuki в Унгария спря доставките за Русия

Заводът на Suzuki в Унгария (Magyar Suzuki) спря доставките на автомобили за Русия и Украйна на фона на кризисната ситуация в региона. Това съобщи Reuters, като се позовава на представител на третия по големина завод на японската марка.

Годишно унгарският завод на Suzuki произвежда повече от 100 хил.и автомобила, около 10 хил. от които се изпращат в Русия и Украйна. Според събеседника на агенцията в момента Magyar Suzuki изпитва остри проблеми, свързани с недостиг на компоненти, покачване на цените на тока и обезценяване на унгарския форинт.

Сега заводът е зает с наблюдение и анализ на всички вериги за доставки, както и с оптимизиране на производствените разходи. Компанията не изключва настоящата ситуация да се отрази негативно върху стойността на дребно на произведените автомобили в бъдеще.

По-рано руският офис на Suzuki заяви, че дилърите в Русия имат достатъчно наличност за още два до три месеца, за да задоволят търсенето на клиентите. Освен това компанията отчете достатъчна наличност от резервни части в складовете, за да осигури непрекъсваема сервизна работа.

В момента редица големи компании изпитват сериозни проблеми с производството на автомобили поради кризата на фона на ситуацията в Украйна. Например BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen, Skoda, Audi и Porsche са изправени пред престой във фабриките в Европа поради недостиг на компоненти.

Същите компании обявиха спиране на доставките и производството на автомобили в Русия. Освен това концернът Stellantis, който произвежда автомобили и товарни автомобили Peugeot, Citroen и Opel в завод близо до Калуга, обяви прекратяване на доставката на автомобили и замразяване на износа.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …