.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Заводи на BMW и Volkswagen в Европа спират работа

Немските компании BMW и Volkswagen са принудени да преустановят производството на автомобили в редица европейски заводи поради липса на компоненти, произведени в Украйна. Това съобщава Financial Times, като си позовава на свои източници.

Недостигът на компоненти е свързан със спирането на работа на редица украински предприятия, които произвеждат комплекти електрически кабели за автомобили. Украйна представлява около една пета от всички доставки на тези компоненти за Европа. В момента не е възможно бързо да се организира тяхното производство в други предприятия.

Освен това източници на Financial Times говорят за значителни логистични проблеми поради ситуацията в Украйна, във връзка с които автомобилните компании не могат да знаят предварително колко време ще отнеме доставката на определена партида компоненти.

Все пак шефът на борда на директорите на Volkswagen Херберт Дийс каза за Automotive News Europe, че в момента концернът обмисля алтернативни доставчици на електрически кабели. Като опции се обсъждаткомпании в Мексико и Китай. Междувременно той отбеляза, че част от предприятията в Украйна започват отново да работят.

В началото на март Volkswagen реши да спре доставките на нови автомобили за Русия заради икономическата ситуация на фона на кризата във връзка с войната в Украйна. Освен това немцитевременно спряха производството на автомобили в предприятия в Калуга и Нижни Новгород, където сглобяват модели от марките VW и Skoda.

BMW също спря доставките на автомобили за Русия, като преустанови и местното производство на автомобили в Автотор в Калининград.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …