.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Финалистите в конкурса „Автомобил на годината 2017“

На 19 януари ще разберем кой е Автомобил на годината в България в различните категории: леки, кросоувъри, многофункционални, екологични, премиум и градски

Снимки: Гергана Пасева

Тази година „Прес Авто Клуб – България“ провежда 20-ти юбилеен конкурс за определяне на най‐добрите и най‐добре представените на българския пазар автомобили от различни класове – леки, високопроходими, многофункционални, екологични, премиум и градски.

В събота, на 14 януари, се проведе общият тест драйв на всички коли, които се борят за приза „Автомобил на годината 2017“ в шестте категории. Така, 40-те журналисти, членове на „Прес Авто Клуб – България“, номинираха повече от 60 коли. Голямата част от тях бяха предоставени от вносителите на различните марки за тестове и, въпреки сюрпризите от зимата – дъжд, слънце и сняг в един ден, всичко премина гладко и без инциденти.

На този първи етап от конкурса работата на журналистите е да изберат 5-те най-добри коли във всяка категория. Или, казано с други думи, да определят финалистите, които ще се включат във втория етап от гласуването. При него регламентът е кристално ясен и точкуването става по много и конкретни критерии – дизайн, задвижване, пътно поведение, сигурност и безопасност, както и може би най-важният – цената и нейното съотношение с качеството и пазарното предлагане.

Официалната церемония за връчването на наградите в конкурса и коронясването на „Автомобилът на годината 2017“ ще се състои на 19 януари, четвъртък, в София Ринг Мол и ще е открита за широката публика.

Основни партньори на конкурса тази година са OMV и Уникредит лизинг. И двата етапа се провеждат с любезното домакинство на София Ринг Мол.

Ето и финалните 5-ци в отделните категории, подредени по азбучен ред:

Леки автомобили
Сitroen C3
Mercedes E-класа
Renault Megane
Suzuki Baleno
Volvo S90

Мнoгофункционални автомобили
Citroen Jumpy
Great Wall Steed 6
Nissan Navara
Peugeot Expert
Toyota Hilux

Кросоувър автомобили
Ford Edge
Jaguar F-Pace
Peugeot 3008
Seat Ateca
Skoda Kodiaq

Еко автомобили*
BMW 225xe*
BMW 330e
Hyundai Ioniq
Toyota Prius IV
Volvo XC90 T8 Hybrid
VW e-up*
*Тъй като моделите BMW 225 XE и Volkswagen e-up са на 5-о място с равен брой гласове, предстои балотаж, при който да бъде избран един от двата модела, който да остане в окончателното гласуване.

Премиум автомобили
Jaguar F-Pace
Jaguar XF
Lexus RX 450h
Mercedes E-Class
Volvo S90

Градски aвтомобили
Audi Q2
Сitroen C3
Hyundai i20 Active
Mini Cabriolet
Suzuki Ignis

Снимки от общия тест драйв на номираните автомобили в различните категории за „Автомобил на годината 2017“:


Вижте още

Представят Rolls-Royce Boat Tail във Вила д’Есте

Изключителният Rolls-Royce Boat Tail бе представен този уикенд като част от Конкурса за елегантност във Вила д’Есте през …