.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

F1 се завръща в Лас Вегас през 2023 г. с нощно състезание

Организаторите на Формула 1 официално потвърдиха, че включват Гран при на Лас Вегас в календара за 2023 г. Това означава, че догодина в САЩ ще се проведат общо три състезания заедно с Гран при на Маями и Гран при на САЩ в Остин.

F1 трасето в Лас Вегас ще бъде подобно на тези в Монако и Баку – по улиците на града. Дължината на обиколката е около 6 км и ще включва 14 завоя и дълга права, позволяваща на пилотите да достигат скорост от над 340 км/ч. Състезанието ще бъде от 50 обиколки.

Гран при на Лас Вегас ще се отличава с това, че самото състезание ще се проведе в събота, вместо неделя. Това се случва за последно през 1985 г. насам.

„Това е невероятен момент за Формула 1, който демонстрира огромната привлекателност и растеж на нашия спорт с трето състезание в САЩ“, каза изпълнителният директор и президент на Формула 1 Стефано Доменикали.

Формула 1 проведе две състезание в Лас Вегас през 1981 и 1982 г., като направи временна писта около паркинга на казино Caesars Palace, място, което беше широко критикувано и слабо посещавано от феновете.

Освен че добавя Лас Вегас към календара за следващата година, вече е потвърдено, че F1 се завръща в Катар и има договор за Гран при на Китай, който не се е провеждал от 2019 г.

Шефът на F1 Доменикали наскоро каза, че има достатъчен интерес за около 30 състезания всяка година, но споразумението Concorde ограничава броя на събитията до 24 кръга на сезон.

Това означава, че някои от съществуващите състезания в календара са изложени на риск от отпадане и може да се върнат само на ротационен принцип в бъдеще, тъй като F1 балансира броя на трасетата, на които се провежда.

Вижте още

Топ 10 на най-бързо ускоряващите коли в света

Всички коли в списъка по-долу ускоряват от 0-100 км/ч за под 3 секунди. Но като …