.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

BMW i Vision Dee показва как ще изглеждат новите електромобили на марката [Премиера]

На изложението CES 2023 бе представен един много необичаен автомобил, кръстен BMW i Vision Dee. Името на концепта Dee идва от Digital Emotional Experience и той определено не трябва да бъде подминат просто така. Харесва ли ви или не, той е нещо като трейлър на следващото поколение електрически модели BMW, които трябва да се появят през 2025 г.

Новите електромобили ще бъдат изградени върху първата изцяло електрическа платформа на BMW, носеща името Neue Klasse, което в превод от немски означава „нова класа“. Марката използва този термин през 60-те и 70-те години за своите революционни седани, сред които е и BMW 2002.

Платформата на футуристичното BMW i Vision Dee е с максимално увеличено междуосие за по-просторен интериор. Концептът няма дръжки на вратите, нито странични огледала. Широките „бъбреци“ и двойните предни светлини според BMW трябва да са разпознаваеми за феновете на марката.

Ако все пак разпознаете отпред, че Dee е BMW, то в задната част нещата са много по-сложни. Задната броня е голяма масивна отливка, високо над която са разположени тънки светлини.

Предната решетка всъщност е голям екран, който може да се усмихва, намигва и изразява други емоции. Панелът е многоцветен E-Ink, използван и от новите четци на Kindle, но усъвършенстван от BMW.

BMW Dee има много сензори, като може да разпознае човек и да го приветства със звук и графични елементи. Страничните прозорци се превръщат в екрани, на които колата може да прожектира собствения си аватар. Колата е с изкуствен интелект и освен, че може да говорите с нея, тя може да се намеси във вашия разговор с останалите пътници. Предното стъкло също може да бъде превърнато в гигантски head-up цветен дисплей.

Бутони в интериора липсват, като той е максимално изчистен. Сензорните части по волана могат да се управляват с допир или само с приближаване на пръстите.

Вероятно голяма част от технологиите, с които е оборудвано BMW i Vision Dee ще бъдат внедрени в масовите модели на марката след две години.

Вижте още

Китайският Zeekr 001 идва в Европа [Премиера]

Ако ви се харчат 80 000 лв. или там някъде за нов електрически автомобил през 2023 …