.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Terramar е последната Cupra с ДВГ [Премиера]

Новата Cupra Terramar ще започне да се прозвежда през 2024 г. като тя представлява хибриден кросоувър, технически идентичен със следващото поколение Audi Q3.

Новият модел на Cupra бе представен заедно с електрическото супермини Cupra Urban Rebel 2025 и електрическия SUV Cupra Tavascan 2024.

Cupra Terramar ще се предлага във версии с хибриден бензинов двигател и плъгин хибрид. Официално това ще бъде последната Cupra, пусната на пазара с двигател с вътрешно горене, тъй като марката се стреми да стане изцяло електрическа през 2030 г.

Новият кросооувър ще може да изминава само на ток близо 100 км, подобно на повечето PHEV, продавани днес.

Кръстен на испански крайбрежен град близо до Барселона Terramar ще бъде произвеждан заедно със следващото поколение Audi Q3 в завода на Volkswagen Group в Дьор, Унгария – и е близък по габарити с него (4,5 м дължина).

Cupra посочва, че това ще позволи на марката да се конкурира в най-бързо развиващия се сегмент в Европа. Компанията вече потвърди, че друг електрифициран SUV ще се присъедини към Terramar и е възможно той да е с по-скосен покрив в стил купе по примера на Audi Q3 Sportback.

Засега техническите подробности остават тайна, но се очаква Terramar да използва ново поколение задвижвания, отделно от наличните в момента в съществуващия кросоувър Cupra Formentor. Той използва актуализирана версия на платформата MQB, която е в основата на настоящите автомобили с вътрешно горене на Cupra.

Очаква се новият SUV да бъде ключов за бъдещия растеж на марката, което ще доведе до разширяване на Seat през следващите години.

„Нашият ангажимент към Cupra е ясен“, каза Грифитс. „Cupra трансформира позицията на Seat на пазара, като оглавява глобалната му експанзия. Cupra не е краят на Seat: тя дава бъдеще на Seat. Бъдещето е електрическо, а бъдещето е Cupra.

„Бъдещата устойчивост на нашата компания е растежът на Cupra. Ние виждаме нашата нова марка Cupra като лост за подобряване на рентабилността и трябва да положим всичките си усилия зад нейния растеж.”

Cupra утрои продажбите си миналата година до 80 000 автомобила, докато общите продажби на Seat достигнаха 471 000 единици.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …