.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Китайският Zeekr 001 идва в Европа [Премиера]

Ако ви се харчат 80 000 лв. или там някъде за нов електрически автомобил през 2023 г., вече имате още един вариант. Той идва с името Zeekr 001 и ще се продава официално в Европа.

Моделът не е поредната китайска електричка, защото компанията-майка на Zeekr е Geely, които пък са собственици на Volvo. И на Lotus. А Zeekr им е премиум бранда при електромобили. Така че не говорим за случаен производител, въпреки че името му все още нищо не ни говори.

Zeekr 001 се продава от миналата година, като колата, която виждате тук вече е обновеният вариант, показан днес. Той ще се предлага и с опцията за по-голяма 140 kWh батерия. А дариантите за задвижване са два: с един електромотор и 286 к.с. или с два електродвигателя и мощност 536 к.с.

От Zeekr твърдят, че с новата 140 kWh батерия 001 може да измине до 1000 км, като информацията е публикувана от китайското министерство на промишлеността и информационните технологии. Но с нея ще бъдат оборудвани само 1000 автомобила, всеки с начална цена от 58 300 долара.

Базовата версия ще се продава на цени, започващи от 43 400 долара. Продажбите в Китай вече са започнали, като първите доставки ще са през първото тримесечие.

Освен в родината си тази марка не се предлага никъде другаде по света. Но от Zeekr разкриха, че тази година ще стъпят на европейския пазар с обновения 001.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …