.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Дебютира кросоувърът Maserati Grecale Folgore 2023

Maserati става 100% електрически с новия си кросоувър. Grecale ще се предлага с електрическо задвижване и се нарича Grecale Folgore. За момента са известни малко от техническите подробности за модела. Ето какво знаем за Grecale Folgore, който трябва да се появи на пазара през 2023 г.

Maserati представи своя нов компактен SUV Grecale във вторник, 22 март 2022 г. Производителят обяви още, че новият модел ще се предлага с електрическа версия. Следователно кросоувърът ще бъде първият 100% електрически автомобил на Maserati от създаването му през 1914 г. Той е напълно в съответствие със стратегията за електрификация на компанията с тризъбеца, която има за цел да предложи напълно електрическа гама до 2030 г.

С електрическия Grecale Maserati въвежда термина Folgore, който ще се прилага за всичките му електрически автомобили. Grecale Folgore се отличава сравнително малко от другите версии на гамата, с изключение на своя изключителен цвят Rome Folgore, вдъхновен от съвременната архитектура и по-специално фасадата на музея Гугенхайм в Билбао (Испания). Изцяло произвеждан в Италия, компактният SUV има батерия с капацитет 105 кВтч, която използва 400V технология. Автономният пробег не е посочен към момента.

Maserati не разкрива мощността на електрическия мотор, който се намира под капака на Grecale Folgore. Производителят просто обявява, че въртящият мумомент ще бъде 800 Нм. Grecale Folgore може да бъде доста по-бърз от модела Trofeo, оборудван с V6 3,0 битурбо с 530 к.с. и 620 Нм въртящ момент.

В салона бъдещите купувачи на Maserati Grecale Folgore ще открият четири екрана, както при версиите с двигател с вътришно горене.

Цифров инструментален панел, 12,3-инчов сензорен екран, 8,8-инчов екран за управление и цифров часовник са разположени вътре в Grecale.

Електрическата модификация се отличава с иновативни материали, които използват на борда, като Econyl, материал, изработен от рециклиран найлон, получен чрез даване на нов живот на отпадъците и регенериране на използвани риболовни мрежи.

За останалата част, Grecale Folgore ще бъде оборудван с режими на шофиране Comfort, GT, Sport и Off-road. Кросоувърът ще получи мултимедийна система Maserati Intelligent Assistant, както и функции Maserati Connect, навигация, Wi-Fi точка или дори Amazon Alexa.

Цената на Maserati Grecale Folgore за момента не е известна. Електрическият SUV ще бъде пуснат на европейския пазар през 2023 г.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …