.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Ford преустанови дейността си в Русия

Американският автомобилен концерн Ford обяви, че спира дейността си в Русия. Това се посочва в изявление на компанията на официалния сайт. Ford  подчертава, че мярката влиза в сила незабавно и ще остане в сила до следващо нареждане.

„Поради настоящата ситуация, ние информирахме нашите партньори в съвместното предприятие днес, че спираме операциите си в Русия от сега до следващо нареждане“, се казва в изявлението.

От своя страна TACC, като се позовава на официални представители на Ford Sollers в Русия, съобщава, че работата на конвейера в предприятието ще бъде преустановена от утре, 3 март.

В началото на 2019 г. Ford обяви, че ще спре сглобяването и вноса на всички леки автомобили в Русия, както и закриването на няколко предприятия в страната. В резултат на това пазара напуснаха моделите Fiesta, Focus и Mondeo, кросоувърите EcoSport и Kuga, Explorer и миниванът Tourneo.

Единственият автомобил, който Ford продължава да продава в Русия, е лекотоварният Transit. Той се сглобява в завода на Ford Sollers в Елабуга (Република Татарстан).

Ford за първи път идва в Русия през 1907 г. и я напуска през 1917 г. През май 1929 г. Ford Motor Company сключва споразумение със съветското правителство за организиране на производството на автомобили Ford-A и Ford-AA в Нижни Новгород. Производството на автомобили започва през 1932 г. В най-новата история марката започва да сглобява автомобили в Русия през 2002 г. в завод във Всеволожск.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …