.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Напусна ни големият рали пилот Илия Чубриков

За огромно съжаление на 5 декември ни напусна големия рали пилот, наричан от мнозина с уважителното и мило Бачо Илия. На 85 години си отиде една от най-ярките легенди на автомобилния спорт у нас.

Илия Чубриков е един от тримата българи, записали името си като победител в историята на рали „България“. Другите са Димитър Илиев и Крум Дончев. Именно заради Илия Чубвиков в страната ни започва производството на автомобили Renault.

“Няма да забравя как през 1983 г. зави на един обратен ляв завой на рали Вида. Бях на осем, но си помислих – Кой е този?
Има хора, които оставят траен отпечатък със своите действия. Те умеят да вдъхновяват и окуражават по-младите да преследват мечтите си и да искат да им подражават. Такъв човек бе Илия Чубриков! Почивай в мир, Бачо Илия!”

С тези думи се прощава Димитър Илиев.

„Напусна ни великият Илия Чубриков! Човек, който бе пример за млади и стари, трудолюбив и умеещ да покорява върховете, скромен и изключително възпитан, човек изтъкан от добродетели! Илия Чубриков е легендата, чиято светлина винаги ще се опитваме да следваме!
Мир на праха ти, Шампионе!!!“

Това са прощалните думи на Крум Дончев за Чубриков.

Илия Чубриков е роден в Габрово на 8 януари 1935 г. Започва да се занимава със спорт още в училище, първо със ски, а после и с мотоциклетизъм.

Активно се състезава между 1956 и 1990 г. Той е шампион и с мотор и с автомобил, което в България е постигнато от още двама състезатели. По време на своята кариера Чубриков създава школи за автомобилизъм и мотоциклетизъм.

Илия Чубриков участва в над 160 автомобилни и над 50 мотоциклетни състезания. Успява да спечели 19 международни победи и над 30 подиума, като го прави в дисциплините рали, писта и планинско. Отделно е шест пъти балкански шампион по мотоциклетизъм.

Бачо Илия е първият българин с победа в кръг от световния шампионат по мотокрос. Това се случва през 1956 г. в Германия, като на следващата година печели още един златен медал, този път в Латвия.

Цели десет години Чубриков е треньор на националния отбор по мотоциклетизъм между 1957 и 1967 г.

Активно участва в създаването на българския мотоциклет „Балкан“ и е ангажиран в произвеждането на състезателната версия на мотора. Под негово ръководство записва победи над екипажите на YAWA, с които се състезава Чехословакия.

Между 1988 и 1990 г. взима 19 участия в европейския шампионат по планинско група В. През 1990 г. става европейски шампион в своята група В.

През 1967 г. Илия Чубриков и неговият навигатор Кольо Чубриков побеждават в известното тогава Рали Трансбалкания, което се провежда на територията на България, Югославия и Румъния. Техният автомобил е произвежданото в България Булгар Рено 8. Това е първа международна победа с автомобил българско производство.
Илия Чубриков печели рали „Златни пясъци“ 1971 г. с Булгар Алпин. Днес състезанието носи името рали „България“. Емблематичният рали пилот побеждава и в рали „Руска зима“ през 1974 г., ставайки първият чужденец, победител в надпреварата.

В състезателната история на Бачо Илия има и победа на рали „Средиземно море“ през 1978 г. Това състезание е с дължина над 13 000 км. Емблематичният Чубриков е и заводски пилот на Renault. В своята кариера пилотът има около 400 купи.

Почивай в мир, шампионе!

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …