.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Канада забранява леките коли с ДВГ до 2035 г.

Правителствата в много държави по света обявиха планове за ограничаване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Повечето от тях вече определиха различни срокове за изпълнението на това решение. Канада е една от последните страни, които лансираха подобно намерение за намаляване на емисиите.

В голяма част от Европа автомобилите с ДВГ ще бъдат забранени в близко бъдеще. В някои страни това ще се случи още през 2030 г., а други, като Германия, ще отложат забраната за по-напред. В американските щати Ню Йорк и Вашингтон забраната за такива автомобили влиза в сила съответно от 2035 г. и 2030 г.

Съгласно Плана за намаляване на емисиите канадското правителство постепенно ще наложи забраната. Това означава, че до 2026 г. над 20% от продаваните леки автомобили в страната ще бъдат електрически. До 2030 г. този процент ще бъде увеличен до 60%, за да достигне 100% през 2035 г.

Голямата цел на Канада е емисиите от автомобили да бъдат напълно елиминирани до нула през 2050 г. Транспортният сектор ще се сблъска с трудности при постигането на тези амбициозни цели и затова средно- и тежкотоварните автомобили ще имат по-облекчен график за преминаване към алтернативно задвижване. Само 35% от тези превозни средства ще трябва да бъдат електрически до 2035 г. и 100% до 2040 г.

Канадският план включва и 1,7 млрд. канадски долара (около 1,36 млрд. щатски долара) за разширяване на стимулите за закупуване на електромобили и други превозни средства с нулеви емисии. Съгласно настоящата федерална програма канадците могат да получат до 5000 канадски долара (4010 USD) отстъпки за електромобили, хибриди и автомобили с водородни горивни клетки, в зависимост от цената и конфигурацията.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …