.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Серийната Kia EV9 идва в Европа догодина

Kia потвърди, че ще лансира електрическия кросоувър EV9 в Европа през 2023 г., като това ще бъде най-големият модел на корейската марка.

Концептуалният EV9 бе представен на изложението в Лос Анжелис в края на миналата година. Неговите размери са сходни с тези на продаваната в САЩ Kia Telluride. Заводската версия ще трябва да отговори на увеличеното търсене на по-обемисти SUV модели на Стария континент.

Въпреки че EV9 е малко вероятно да се продава в големи количества поради размера си, Kia вярва, че може да привлече част от клиентите на Range Rover и други големи премиум SUV модели.

Kia Concept EV9 използва същата специфична за Hyundai Motor Group EV платформа, върху която се прави и актуалния кросоувър EV6. Дължината на прототипа от изображенията тук е 4930 мм, а междуосието му от 3100 мм е най-голямото, което може да бъде постигнато от инженерите на компанията. Тези размери ще бъдат запазени и за серийната версия.

EV9 вероятно ще получи два електродвигателя, осигуряващи задвижване на четирите колела, но се очаква и базова версия с един мотор, разположен на задната ос. Системата E-GMP е с мощност 800V и позволява бързо зареждане на батериите до 350 kWh.

Стилът на Concept EV9 е описан от шефа на европейския дизайн на Kia Грегъри Гийом като предварителна представа за серийната версия.

Ръбатият външен дизайн трябва да бъде запазен заедно с предната „тигрова“ муцуна, включваща LED светлини, ефективно скрити в каросерията.

Обратно отварящите се задни врати и липсата на B-колони са малко вероятно да останат в серийния модел, но се очаква част от интериора да достигне до заводския модел, като таблото и тънките седалки.

Серийната версия на EV9 ще бъде първата Kia, която ще се предлага с фирмената технология за автономно шофиране Automode. Тя също така ще използва софтуерни актуализации, а нейните собственици ще могат да купуват различни нови допълнителни функции в реално време.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …