.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Квантови изчисления за разработване на батерии

Hyundai иска да подобри батериите на своите електромобили с помощта на квантови изчисления.

Всички производители, които се впускат в електрификацията на своите автомобили, задействат всички възможни лостове, за да подобрят батериите си и така да предложат по-ефективни автомобили, но преди всичко по-автономни. И този път, вместо да променя химията или да увеличава размера на своите батерии, южнокорейският концерн Huyndai наскоро постигна партньорство с IonQ. Това е американска компания, която е много активна в областта на квантовите изчисления. Но тогава каква е връзката между квантовите изчисления и батериите?

Целта на партньорството тук е да бъде разработен нов Variational Quantum Eigensolver (VQE), т.е. алгоритми, предназначени за изследване на литиеви съединения и техните химични реакции в химията на батериите. По този начин Hyundai се надява симулацията на квантовата химия да подобри значително качеството на литиевите батерии от следващо поколение, като оптимизира циклите на зареждане и разреждане, за да подобри тяхната издръжливост, капацитет и безопасност.

Новото сътрудничество има за цел да комбинира опита на IonQ в областта на квантовите изчисления с ноухауто на Hyundai в използването на литиеви батерии. Заедно компаниите искат да разработят най-модерния модел на химията на батерията, представен до момента. В допълнение, партньорството трябва да положи основите за разработването на по-ефективни батерии, като позволи химическите реакции да бъдат симулирани и по-прецизно контролирани. Според Hyundai това изследване има потенциала да доведе до нови видове основни материали за акумулатори на електрически автомобили, които ще спестят време, разходи и ресурси за години напред.

Hyundai възнамерява да заеме водеща позиция в областта на електрическите автомобили в средносрочен и дългосрочен план, с пазарен дял от 8 до 10%. През 2025 г. се очаква продажбите на електромобилите да достигнат 560 000 бройки годишно. За целта са обявени повече от 12 автомобила само с батерии. До 2040 г. каталогът трябва да бъде напълно електрифициран на големите пазари.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …