.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Mercedes-AMG One е най-мощният Benz в историята [Премиера]

След няколко години забавяне премиерата на серийната версия на Mercedes-AMG One е вече факт. Хибридната хиперкола разполага с 1063 к.с., има F1 двигател и официално е най-мощният уличен Mercedes, създаван някога.

Преди пет години на салона във Франкфурт (2017) бе показан концептът на Mercedes-AMG One, кръстен Project One. Колата привлече вниманието със своето F1 задвижване, взето от тогавашния болид на Люис Хамилтън. Взетото решение прототипът да стигне до серийна версия затрудни инженерите, които имаха проблем най-вече с шума, генериран от турбо двигателя.

Заводският AMG One трябваше да се появи още преди две години, но стартът на производството му се забави значително. В крайна сметка инженерите на AMG не успяха да направят изпускателната система да отговаря на определените за САЩ нива на шум и именно заради това моделът няма да се продава и регистрира в страната.

В Европа обаче Mercedes-AMG One е напълно легален. А всичките бройки от него отдавна са разпродадени, всяка с цена около 2,3 млн. евро без данъци и такси. Хиперколата трябва да бъде произведена в серия от 275 екземпляра. Всеки клиент ще получи своя AMG One лично в централата на AMG във Афалтербах.

Новият Mercedes-AMG One е разработен съвместно с Люис Хамилтън. Колата е по-близка до Формула 1, отколкото до сериен автомобил. В нея намираме системите MGU-H и MGU-K, конвертиращи механичната и топлинната енергия в електрическа и обратното.

Задвижването на AMG One комбинира 1,6-литров V6 двигател и четири електромотора: един на коляновия вал (163 к.с.), втори интегриран в турбото (122 к.с.) и два на предната ос (326 к.с.). Бензиновият агрегат разполага с мощност 574 к.с. и работи до 11 000 об/мин.

Всичко това генерира максимална сумарна мощност от 1063 к.с., докато въртящият момент все още не е разкрит. За да бъде подобрена надеждността и преди всичко, за да може да се използва конвенционален бензин, максималната скорост е ограничена. Тя е лимитирана до 350 км/ч, а ускорението от 0-300 км/ч отнема само 15,6 секунди. От 0-100 км/ч спринтира за 2,9 секунди и до 200 км/ч за 7 секунди.

Колкото и да е екстремен новият Mercedes AMG One отговаря на стандарта Euro 6, благодарение на двата си бензинови филтъра за твърди частици.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …