.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }
Начало » For Sale » Среща с 626 к.с.: Mercedes-Benz SLR McLaren

Среща с 626 к.с.: Mercedes-Benz SLR McLaren

Текст: Ради Ангелов
Фотография: Driver.bg

Минаха четири години след сглобяването на последния екземпляр на Mercedes-Benz SLR McLaren, но времето не може да отмие респекта, който буди тази величествена машина, независимо дали я срещнете на улицата или я видите тихо паркирана в някой топъл гараж.

Mercedes-Benz SLR McLaren

В България живеят няколко броя от SLR McLaren. Именно с един от тях имаме възможност да се срещнем на няколко километра от центъра на София. Просто така. Да го видим отблизо. Да го запалим. И да напълним дробовете си с благородно CO2.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Чувството е като да си в зоопарк пред клетката на лъва. Гледал си го стотици пъти по NG и Discovery, но винаги те респектира, когато го погледнеш в очите на метър разстояние. Правилото „не дразнете животните“ важи и в шоурума, в който се намираме. Докосваме боядисаната в черно карбонова каросерия, оглеждайки се някой да не ни види и да се провикне „не го пипайте“, макар да сме на официална среща със SLR-а.

[nggallery id=372]

Въпросният експонат е произведен през 2005 г. и е почти непокътнат за своите девет години. По пътищата на Европа и България е пробягал 9689 км. Точно толкова изписва дисплеят в овалния аналогов километраж, завършващ със сектор 360. Заводската максимална скорост е приблизително 334 км/ч, като SLR McLaren е способен да спринтира от 0-100 км/ч за 3,8 секунди.

Mercedes-Benz SLR McLaren

За времето си този SLR е истинска революция при суперколите. Създаден е да бъде пряк конкурент на тогавашните V12 зверове Ferrari 599 GTB Fiorano (620 к.с.) и Aston Martin V12 Vanquish (460 к.с.).

Mercedes-Benz SLR McLaren

Името SLR идва от немските три думи Sport Leicht Rennsport (Sport Light Racing). Моделът е вдъхновен от състезателния Mercedes-Benz 300 SLR от 1955 г., който всъщност представлява облечен с по-голяма каросерия модифициран болид от Формула 1 Mercedes-Benz W196. Именно за това, освен името, съвременният SLR също взима пистови F1 технологии, като карбонова каросерия, активна аеродинамика и нископрофилен дизайн.

Mercedes-Benz SLR McLaren

В началото на 21 век Mercedes-Benz има под ръка V12 двигател, но избира да удари врага с V8, помпан от два механични компресора. И го прави с могъщия си 5,4-литров V8, генериращ свирепите и днес 626 к.с. при 6500 об/мин и 780 Нм между 3250 и 5000 об/мин. Преди да нахлуе в цилиндрите компресираният въздух бива охладен от два интеркулера.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Когато излиза SLR през 2003 г. Mercedes вече разполага с модерната си 7-степенна скоростна кутия, но избира да използва 5-степенната трансмисия AMG SPEEDSHIFT R с три ръчни режима на работа. Тя е предпочетена, защото безпроблемно може да издържи на големия въртящ момент…

Mercedes-Benz SLR McLaren

Това, което е важно да се знае за този V8, не е че е ръчно сглобен, подобно на всеки един от двигателите на AMG. Инженерите на McLaren го монтират с 1 метър зад предната броня и около 50 см зад предната ос. С това се оптимизира разпределението на тежеста, която въпреки леките материали е към 1750 кг, от които 232 кг се падат на мотора.

Mercedes-Benz SLR McLaren

След час снимки и неудържима ерекция срещата ни с този SLR приключи. През цялото време неговият V8 работи, предизвиквайки мини земетресение в стъкления аквариум, в който живее в момента. Той ще продължи да бъде тук, докато някой не извади 220 000 евро и не си го прибере вкъщи…

[nggallery id=373]

Вижте още

Продадоха Ferrari 250 GT LWB за 18 млн. долара

Това Ferrari 250 GT LWB California Spider Competizione е една от трите коли, състезавали се …