.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Новият Alpine A4810 ще се задвижва от водород

Alpine си сътрудничи с Европейския институт по дизайн (IED) за нов концепт за суперавтомобил, задвижван с водород, който ще бъде представен на 18 март.

Наречен A4810, концептът е проектиран от 28 магистри по транспортен дизайн в IED в Торино като част от дипломен проект, с официалната подкрепа от френския производител на спортни автомобили.

Твърди се, че двуместният автомобил представлява „отговор на новата философия за спортност“ и подкрепата на Alpine предполага, предпоставки за бъдещи серийни модели Alpine.

Изображението не дава нищо конкрeтно, но определящ елемент от неговия дизайн ще бъде изцяло нов външен вид на предната част, състояща се от тънки нови светлини – преосмисляне на ретро автомобила с четири светлини на Alpine A110 и W-образна LED светлинна лента, която се извива около предния край.

Видим преден сплитер, повдигнати предни арки и издути задни калници намекват за нивата на потенциал на ефективностна суперавтомобила и сигнализират, че концептът е замислен като предложение за писта. Въпреки това няма индикация за производствени намерения. Изцяло електрическият наследник на A110 трябва да се очаква през 2026 г.

Компанията майка на Alpine – Renault, се ангажира да използва технологията с горивните клетки в лекотоварните автомобили. Смята се, че задвижването с водород е средство за намаляване на емисиите от автомобилите на ниска цена. Toyota е един от основните привърженици на тази технология досега.

Миналата година IED си сътрудничи със Suzuki по необикновен концепт за двуместен роудстър, наречен Misano. Той въплъщава в себе си историята на японския компания за производство на мотоциклети заедно с автомобили.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …