.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Обявиха на търг личния Mercedes-Benz на Фанджо

Mercedes-Benz 300 SL Roadster е подарък от производителя с трилъчата звезда на Хуан-Мануел Фанджо през 1958 г.,с С него е отпразнувано оттеглянето му от спорта. Сега автомобилът се предлага на търг от RM Sotheby’s.

Хуан-Мануел Фанджо е управлявал много автомобили през живота си, но малцина са означавали толкова много за аржентинеца. По негово собствено признание, този Mercedes-Benz 300 SL Roadster е един от любимите му.

Почти всяка миля на километража на този Mercedes (който има 72 951 км), светлосиня металик каросерия и с кремав интериор, е извмината с El Maestro на волана. Можем да го видим и в редица фото поредици, включително най-запомнящите се, заснети на пистата в Модена Там петкратният световен шампион във Формула 1 пристига и паркира до състезателния Maserati 250F.

Автомобилът е дарен на аржентинския шампион по време на неговия 47-ми рожден ден, отбелязан в хотел Dorchester в Лондон през 1958 г. Фанджо, придружен от приятеля си Андреа Берует, веднага се впусна на обиколка из Европа, по време на която влиза в ролята на посланик на немската марка. Фанджо ще го използва в ролята си посланик на Mercedes-Benz в Европа до 1960 г.

Тогава Mercedes-Benz 300 SL Roadster заминава за Южна Америка, в родната Аржентина на пилота. Така Фанджо възобновява  ролята си на посланик на марката, но този път в Латинска Америка. Автомобилът е регистриран за първи път в Аржентина през март 1960 г. и оттогава нататък аржентинецът ще го използва активно през следващите две десетилетия. Появява се в нови шоурумове на Mercedes-Benz и пътува с негомежду срещите. Той дори ще вози Силвана Суарес, модел от Кордоба, по време на парада, организиран след нейната титла Мис Свят 1978 г., а Фанджо също ще се появи два пъти на 1000 Мили зад волана на своя любим Мерцедес.

От 1986 г. 300 SL Roadster, който е запазил оригиналното си шаси, 3,0-литровия 6-цилиндров двигател, каросерия, скоростна кутия, диференциал, капак и твърд покрив, в крайна сметка става част в експозицията на музея на Хуан Мануел Фанджо в родния му град Балкарсе. Следователно той ще бъде продаден, за да се срещне с втория си купувач, след като никога не е познавал друг собственик освен самия Фанджо.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …