.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Peugeot e-308 ще получи пробег от 400 км през 2023

Peugeot потвърди, че електрическите варианти на хечбека 308 и комбито SW ще бъдат по-мощни, по-ефективни и ще имат по-дълъг пробег от съществуващото му супермини e-208.

e-308 ще се присъедини към хибридните модификации с чисто горене и plug-in хибридните варианти на семейния хечбек, за да допълни гамата на Peugeot 308, когато бъде пуснат в продажба следващата година.

Както при другите електромобили от гамата на Peugeot, e-308 има двигател, бордово зарядно устройство и термопомпа под капака. Батерията се намира под пода, предимно в пространства под седалките, докато багажникът остава със същия размер като 308 plug-in.

e-308 е само с предно предаване и ще се предлага само с една опция за задвижване. Има 400V батерия с 50 кВтч използваем капацитет (54 кВтч бруто). Двигателят развива 154 к.с., с 20 к.с. повече от e-208 supermini. С приблизително 1600 кг, той тежи същото като 308 хибрида plug-in .

Батерията е само с 4 кВтч по-голяма от тази в по-малкия e-208, но Peugeot твърди, че новата батерия NMC811 ще даде на автомобила повишена ефективност , според Агнес Тесон-Фаже, ръководител на проекта на марката Peugeot 308. Това ще осигури на e-308 автономен пробег от почти 400 км. Може да се зарежда бързо до 100 кВт.

Автомобилът все още е доста далеч от пазара, но Peugeot очаква да представлява голяма част от продажбите на 308. „Ако погледнем портфолиото, което имаме днес, плъгин изпълнението вече е над 20% от продажбите и очакваме електрическата версия да достигне поне това съотношение“, каза Тесон-Фаже пред журито за Автомобил на годината.

Главният изпълнителен директор на Peugeot Линда Джаксън посочи, че стратегията на компанията с много задвижващи агрегати, което означава, че нейните автомобили могат да имат вътрешно горене, plug-in хибридни и напълно електрически варианти на същия модел, е комерсиален успех.

„Peugeot е в челната тройка по продажби в Европа миналата година“, каза Джаксън, „а електрическите версии съставляват 20% от продажбите през декември 2021 г.

e-308 ще влезе в производство през юли 2023 г., а доставките малко след това. Цените ще бъдат обявени с наближаване на продажбите.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …