.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Porsche спря доставките на автомобили за Русия

Porsche реши да спре доставките на автомобили за Русия. Това съобщаватот пресслужбата на немската марка. Както обясняватот компанията, решението е взето заради началото на войната в Украйна.

„Поради настоящата ситуация, компанията незабавно спря доставките на своите автомобили за Русия. Porsche базира решенията си на цялостната ситуация, която се характеризира с голяма несигурност и настоящи сътресения“, посочват от пресслужбата на марката.

Освен това Porsche е принуден да спре производството на автомобили в завода си в Лайпциг поради недостиг на украински комплекти за окабеляване. Става дума за кросоувъра Porsche Macan, както и за фастбека и комбито Panamera; Все още не се знае дали се очакват прекъсвания в производството на автомобили в завода в Щутгарт, където сглобяват електрическия Taycan и спортния 911.

Според Асоциацията на европейския бизнес (AEB), Porsche продаде 398 нови автомобила на руския пазар през януари тази година. Този показателе с 3% по-ниска в сравнение със същия период на 2020 г. Тогава руснаците купиха 412 автомобила на немската марка.

По-рано ръководството на Volkswagen реши да спре производството на автомобили VW и Skoda в Русия. Причината е напрегнатата геополитическа обстановка. Също така бяха са доставките на автомобили от тези марки за страната .

Подобни решения взеха BMW и Jaguar Land Rover. Освен това японската Toyota на фона на санкциите срещу руската икономика спира доставките на нови автомобили за Русия. Освен това от 4 март японците са принудени да спрат производството на модели RAV4 и Camry в предприятие в Санкт Петербург поради липса на чужди компоненти.

Освен това други японски компании, включително Honda, Mazda и Suzuki, обявиха, че ще спрат доставките. Накрая Mercedes-Benz взе същото решение.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …