.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Представят Aston Martin Valhalla през 2024 г

По време на кръгла маса в присъствието на журналисти, шефът на Aston MartinТобиас Моерс потвърди, че Valhalla ще бъде пуснат на пазара през 2024 г.

Ако сте пропуснали Valhalla, трябва да си припомним 2019 г. и изложението в Женева, когато зо първи път се появи този спортен автомобил. Той е вдъхновен от хиперавтомобила Valkyrie и е разработен в сътрудничество с Red Bull Advanced Technologies. Подобно на Valkyrie, Aston Martin Valhalla дължи името си на скандинавската митология. Той носи града на скандинавските богове, където смели воини влизат след смъртта си.

Автомобилът бе представен в Швейцария под формата на концепт AM-RB 003 и , тогавашният главен изпълнителен директор на Aston Martin -Анди Палмър, посочи, че Valhalla ще бъде построен върху шаси от въглеродни влакна. Ще притежава хибридна система, в чийто състав ще врезе 5,2-литров битурбо V6. Автомобилът е оборудван с активно окачване и електронни системи, подобни на тези на Valkyrie, Това ще му позволи, според обещанието, да надмине своите конкуренти, сред които са McLaren Senna и Ferrari LaFerrari.

Aston Martin обеща пускането му на пазара през 2021 г. с лимитирана серия (500 единици), но нещата не винаги вървят по план. Появата на Valhalla сега е отложена за 2024 г.

Окончателната версия на Valhalla беше представена през юли 2021 г. на Фестивала на скоростта в Гудууд и има голяма промяна в концепта. V6 двигателят е сменен от 4,0-литров битурбо V8 агрегат, дело на Гейдън и развива 750 к.с. при 7200 Нм, чиято мощност ще се изпраща само към задните колела на автомобила.

V8 двигателят ще бъде част от хибридна система, като използва два електрически мотора, разположени на всяка ос(един отпред, другият отзад). Те предлагат допълнителни 204 к.с., за да гарантират сумарна мощност от 950 к.с. и 1000 Нм на Valhalla.

Задвижването, в тандем с осемстепенна DCT скоростна кутия и E-Diff (електронен диференциал с ограничено приплъзване), ще позволи на Valhalla да спринтира от 0 до 100 км/ч само за 2,5 сек, преди да достигне повече от 330 км/ч при максимална скорост.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …