.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Rolls-Royce Ghost 2021 – изцяло нов, още по-луксозен и с по-голям V12 [Премиера]

След 10 години производство най-успешният модел на Rolls-Royce отива в историята. И на неговото място посрещаме същия модел под формата на фейслифт? Ами, не! Това тук е изцяло ново поколение Rolls-Royce Ghost 2021, като единствено чадърите във вратите и емблемата Spirit of Ecstasy са идентични с досегашния Ghost.

Новият Rolls-Royce Ghost 2021 в действителност се отличава коренно от своя предшественик. Докато миналата генерация използваше кокалите (и не само тях) от BMW Серия 7, тази тук е изградена върху така наречената платформа Rolls-Royce Architecture of Luxury. Върху нея вече са направени SUV модела Cullinan и разбира се флагмана Phantom.

Цената на Rolls-Royce Ghost 2021 започва от 332 500 долара, което е с 20 600 долара повече от досегашния модел. Което е и със 100 000 долара повече от уж конкурентния Bentley Flying Spur 2021.

Относно промените в дизайна трябва да сте завършили школата по разузнаване или да сте най-големият ценител на марката, за да ги откриете от пръв поглед. Може да прочетете няколко страници официален прес-релийз, посветени на модификациите отвън и отвътре, но честно казано не си струва усилието. Всичко е променено много внимателно, така че да се запази и подчерта луксозният характер на модела. Няма нищо драматично.

Инфоразвлекателната система отново е BMW iDrive, но с графики на Ghost. От Rolls-Royce не разкриват колко големи са дисплеите на таблото, на което все пак остава малко пространство и за аналоговите уреди.

Може би най-съществената промяна отвътре е панелът със звездичните на таблото. Когато колата не работи тази част изглежда като голямо лъскаво черно парче. Но когато стартирате двигателя десетки индивидуални „звезди“ грейват заедно с надпис Ghost. Същото се случва и с тавана, като общият брой на малките светещи точки е над 850 броя.

Миналото поколение Ghost предлагаше електрически затварящи се врати. При новия Ghost вратите се и отварят автоматично, като за целта трябва да се дръпне ръчката отвътре веднъж, за да се активира системата, след което се дръпва още веднъж и се държи, докато вратата се отвори задоволително или напълно.

Но майната им на глезотиите и коледната украса. Вдигаме предния капак и за радост намираме 12-цилиндров двигател. Rolls-Royce Ghost 2021 получава нов 6,8-литров V12, генериращ 563 к.с. и 850 Нм. Той замества стария 6,6-литров V12. Новият агрегат е комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела.

Въпреки че тежи малко над 2,5 тона малкият (но все още голям) Rolls-Royce Ghost ускорява от 0-97 км/ч за 4,5 секунди. Максимална скорост? Казва ли ти някой…

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …