.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Skoda Enyaq iV – първият електрически SUV на марката [Премиера]

RS версията на Enyak със своите 302 к.с. е най-мощната Skoda в 125-годишната история на компанията

Електрификацията в гамата на Skoda продължава по план. Новата Skoda Enyaq iV е вторият електромобил в чешкото семейство след Citigoe iV.

Изцяло електрическата Skoda Enyaq iV е изградена върху MEB платформата на VW, върху която скоро ще видим и братския Volkswagen ID.4. Моделът е ориентиран към младите семейства, търсещи автомобил не отделящ вредни емисии.

Дизайнът на Skoda Enyaq iV е издържан в стила на марката, като най-разпознаваема е радиаторната решетка. Именно тук е акцентът, че става въпрос за електромобил, тъй като решетката е осветена от 130 диода. Тя обаче е част от оборудването на лимитираната версия Founders Edition и при спортната Enyaq RS iV. При останалите версии решетката е без подсветка и е в класически чрен цвят.

Skoda Enyaq може да бъде със задно предаване или със задвижване на четирите колела. Моделът може да бъде оборудван с един от три варианта батерии (55 kWh, 62 kWh, 82 kWh) и пет нива на мощност: 146 к.с., 177 к.с., 201 к.с., 261 к.с. и 302 к.с.

RS версията на Enyaq е най-мощната серийна Skoda, създавана някога. Тя е екипирана с два електромотора, генериращи комбинирана мощност от 302 к.с. и 460 Нм максимален въртящ момент. От 0 до 100 км/ч Skoda Enyaq RS iV ускорява за 6,2 секунди и може да развие максимално 180 км/ч.

Пробегът зависи от типа батерия и дали версията е със задно или AWD. Но дори базовият вариант с най-слабата батерия може да измине 340 км. С най-дълъг автономен пробег е версията с 82-киловатчасова батерия и задно предаване, която по официални данни може да измине до 510 км.

Дългият пробег с едно зареждане не се гарантира единствено от по-мощната батерия. Коефициентът на въздушно съпротивление от 0.27 и гумите с нисък коефициент на съпротивление допринасят за това.

Най-голямата от трите батерии може да бъде заредена до 80% за 38 минути в случай, че използвате захранване до 125 kW. При зареждане от стандартен домакински контакт батериите се зареждат напълно между 6 и 8 часа.

Базовата Skoda Enyaq iV излиза серийно с 18-цолови стоманени джанти. Странна работа, но факт. Всички останали версии са оборудвани с алуминиеви „капли“ до 21 инча.

Модификацията Founders Edition е ограничена на 1895 броя, в чест на годината на създаването на Skoda и нейния 125-годишен рожден ден.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …