.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Vilner направи най-тихата Tesla в света

Българското студио доработи мощният 762 к.с. електрически кросоувър

Снимки: Свобода Чакравардая

Tesla Motors безспорно нанася сериозни удари на бензиновата, дизеловата, хибридната и на електрическата конкуренция. Особено с човек като Илън Мъск зад волана на компанията и с продуктова гама, която съвсем наскоро бе разширена с още един ключов модел – кросоувърът Model X. Последният в семейството е кола, която в най-мощното си изпълнение P90D (преди съвсем новата P100D), разполага с близо 200 к.с. повече от Cayenne Turbo S, и чието зареждане „догоре“ струва около 20 лв. За сравнение, резервоарът на Cayenne гълта над 230 лв., а по отношение на динамиката, P90D има какво да каже: 762 к.с., 967 Нм и спринт от 0-100 км/ч за под 3,5 секунди. Което си е вери найс.

Но, тук не става въпрос за сравнение между Porsche и Tesla, а за последния за 2016-та проект на Art Studio Vilner, изпълнен именно на базата на Model X P90D. Амбициозна задача, особено когато собственикът – човек, който притежава още две коли от марката – е искал допълнително обезшумяване на интериора. Екипът на ателието остава изумен от сериозната заводска изолация на колата, но въпреки това успява да отдели тотално салона в акустичен аспект, от случващото се на пътя. Това определено е най-тихата Tesla в света. И повод да се гордеем с българското!

Основен цветови акцент в интериора е тюркоазеният цвят, който може да се асоциира пряко с цвета на електричеството. Той е представен от предпазните колани и кантовете на стелките, като още по-електрически мотив представляват графиките, имитиращи пистите на печатните електронни платки. Такива в тюркоаз и с бродираното V лого, са „качени“ на седалките, в областта под подглавниците, като същият мотив, но в черно, е изобразен на гърбовете на предните две кресла. „Електрически писти“ в тюркоазен цвят са бродирани дори от долната страна на козирката на таблото.

 

От Vilner оставят оригиналния карбонов пакет непокътнат, като разширяват присъствието на въглеродния композит с детайли по екстериора. От него са изработени предния лип, корпусите на огледалата и задният спойлер, който е получил и T лого с фин, тюркоазен кант. Още една препратка към цвета на електричеството, свързваща екстериора със салона, са боядисаните спирачни апарати. Те могат да бъдат видени зад 20-цоловите джанти, които Vilner преобразява в цвят Dark Plutonium Silver.

И накрая, разбира се, чантата. Няма специален проект на Vilner, който да не бива предаван с комплимент, сак изработен от същите висококачествени материали, вложени в автомобила. Фина кожа, логото на Tesla Motors избродирано с тюркоазен конец, бродерия с „електронните писти“ и презрамка в унисон с предпазните колани, завършваща с карбонови катарами. Без съмнение това е най-ексклузивната Tesla, не само в България.

Tesla Model X P90D 2016

Два електромотора
Макс. мощност: 762 к.с.
Макс. въртящ момент: 967 Нм
Трансмисия: едностепенна автоматична, 4х4
Заряд на батерията: 90 кВтч
Пробег: 413 км
Тегло: 2440 кг

Вижте още

Rolls-Royce Cullinan за оф-роуд разходки

В този свят има както се казва от пиле мляко. Надали на някого му трябва …