.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Tesla започна производството в завода си в Европа

Tesla официално стартира производството на електрически автомобилив първото си европейско съоръжение, построено в Грюнхайде близо до Берлин. Това съобщава Automotive News Europe.

Илън Мъск, шеф на Tesla, пристигна на откриването на предприятието от САЩ, който участва в предавонето на първите 30 автомобила на клиенти. Освен това на церемонията присъства и немският канцлер Олаф Шолц, който каза, че новият завод представлява напредъка и бъдещето на автомобилната индустрия.

Първите клиенти на компанията получиха електрически кросоувъри Tesla Model Y с модификация Performance, чиито цени в Германия започват от 63,4 хил. евро. Новият завод може да произвежда до 500 000 автомобила годишно, но Мъск посочи, че може да отнеме повече от две години, за да достигне пиковия производствен капацитет.

Новото съоръжение на Tesla в Германия, известно още като Gigafactory 4, започна строителството през 2019 г. Американският производител на електрически автомобили инвестира близо 5 млн. евро в проекта.

Междувременно Tesla се сблъска със значителни трудности по време на строителството. По-конкретно става дума за масови протести на местни екологични организации, които заведоха дело за обезлесяването на площадката. Освен това американците бяха обвинени, че използват неадекватни тръби за пренасяне на промишлени отпадъчни води. Според еколози нарушенията могат да доведат до отравяне на питейната вода в региона.

Tesla се ангажира постоянно да следи чистотата на водата и въздуха, включително чрез инсталиране на специално оборудване, което ще следи състоянието на отпадъчните води.

В началния етап Gigafactory 4 ще произвежда компактни кросоувъри Tesla Model Y, а по-късно ще бъде пуснат на конвейера най-достъпният електрически автомобил на американската марка Model 3. Освен това компанията ще пусне производството на  акумулатори.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …