.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Toyota спира производството в пет завода

Toyota ще спре производството на автомобили в пет японски фабрики през януари.

Както съобщава Reuters, причината за това решение е недостигът на полупроводници, с който се сблъскват почти всички водещи автомобилни производители по света.

Все още не се знае колко дълго няма да работят конвейерите. Вестник Nikkei твърди, че престоят на предприятията ще продължи от два дни до седмица.

Очаква се решението да повлияе на времето за производство на около 20 хил. нови автомобила. От Toyota обаче заявяват, че спирането на производството няма да попречи на глобалните планове на концерна да пусне около 9 млн. автомобила през следващата финансова година (ще приключи през март 2022 г.).

Анализаторите обаче се опасяват, че подобен престой може да доведе до недостиг на японски автомобили в дилърските центрове. В резултат на това клиентите ще трябва да чакат автомобилите си дълго време. Това може да доведе и до по-високи цени на Toyota.

Японската марка не беше единственият производител, принуден да спре производството поради недостиг на чипове. През октомври чешката Skoda взе подобно решение. В Русия АвтоВАЗ се сблъска с прекъсвания в производството.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …