.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Валтер Рьорл празнува 75-ия си рожден ден

Валтер Рьорл не само е коронован два пъти световен шампион по рали, но е и един от единствените пилоти, печелили кръгове от световни шампионати както в рали, така и в други състезания. Той е победител във всеки клас или серия – независимо дали TransAm, IMSA, изкачвания на хълма Пайкс Пийк или в немския шампионат за туристически автомобили. Рьорл се счита за най-великия рали пилот в света на всички времена и в същото време е известен със своята честност, тъй като е човек, който винаги казва това, което мисли. Той е посланик на марката Porsche от 1993 г., а доскоро беше и тест пилот на Porsche, поставяйки последните щрихи на всички нови серийни автомобили на Северната дъга. Валтер Рьорл участва активно в разработването на суперавтомобилите 959, Carrera GT и 918 Spyder.

Той все още пътува много и днес, предимно за марката Porsche. Съвсем наскоро, например, той обучи журналисти как да усъвършенстват дрифт на лед в моделите на Porsche и се появи в подкасти, отговаряйки на въпроси относно синтетичните горива, запазването на исторически автомобили и устойчивостта. Курсовете за обучение на шофьори за клиенти на Porsche са задължителни. „И когато ме попитат какво мисля за чистокръвен спортен автомобил като новия 911 GT3, ще направя тест драйв, преди да отговоря“, казва рожденикът . „Като цяло, все още съм на път повече от 100 дни в годината.“ И той винаги е много добре дошъл интервюиран на събития, организирани от подразделението за наследство и музей на Porsche. Той се е срещал с фенове на моторните спортове на различни събития, включително по време на участия в Porsche Sound Night, на различни търговски панаири и на събития за шофиране.

За Валтер Рьорл работата означава и грижа за собствения си парк от автомобили, който включва редица класически деривати на 911. Между другото, първият му автомобил е Porsche 356 B Coupè със 75 к.с. Дори като тестов пилот на Ford, Opel, Fiat, Lancia и Audi, Валтер Рьорл поддържа връзката си с Porsche, включително участие в рали с частен 911. Миналата година Porsche му благодари за лоялността: за да отбележи

40-ата годишнина от рали сезона 1981. Подразделението за наследство и музей на Porsche изненада Рьорл с 924 Carrera GTS Rallye, който той караше тогава, наскоро реставриран. Заедно със своя копилот Кристиан Гайстдьорфер, той спечели четири победи в немския рали шампионат през 1981 г. в златно-черния 924 Monnet.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …