.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

VinFast показа конкурент на Tesla Model X

Виетнамската компания VinFast представи нов флагмански модел, създаден специално за европейския и американския пазар. Това е големият електрически кросоувър VF e36, който може да се конкурира с Tesla Model X. Публичната премиера ще се състои в следващите дни в Лос Анжелис.

Флагманският кросоувър с дължина 5,12 м с три реда седалки е сравним по размер с BMW X7. Дизайнът на VF e36 е изпълнен от специалистите на италианското студио Pininfarina, което преди това  работи върху външния вид на предишните автомобили на виетнамската марка.

Все още няма снимки на интериора, но както се очаква, броят на аналоговите бутони и физическите превключватели вътре ще бъде сведен до минимум. Повечето от функциите ще се управляват от големия 15,4-инчов дисплей на информационно-развлекателния комплекс.

По предварителни данни VF e36 ще бъде оборудван с два електромотора (по един на всяка от осите) с общо 408 к.с. Комплект от батерии с капацитет 106 кВтч осигурява автономен пробегдо 560 км без дозареждане.

VinFast е основана през 2017 г. от Фам Нят Вуонг, първият виетнамски милионер. Предприемачът е получил образованието си в Москва в началото на 90-те, а след това се занимава с производство на юфка в Украйна. Впоследствие тази марка е закупена от Nestle за 150 млн. долара.

През лятото на 2021 г. бордът на директорите на VinFast е председателстван от бившия президент на Opel Михаел Лошелер. Немският специалист и неговият екип имат задачата да превърнат VinFast в глобална компания с приоритет в разработването на електрически автомобили, които ще се продават в Азия, Европа и Северна Америка.

Вижте още

Новият Volkswagen ID.7 дебютира със светеща боя [Премиера]

Дни преди световната премиера на изложението за електроника в Лас Вегас Volkswagen реши да покаже …