.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }
Volvo Cars' T8 Twin Engine Range

Volvo спира продажбите в Русия като част от санкциите

Volvo спря доставките на автомобили и тежкотоварни превозни средства (HGV) за Русия след нахлуването на страната в Украйна.

В изявление, публиекувано от Reuters, шведският производител посочва  „потенциалните рискове, свързани с търговията с материали с Русия, включително санкциите, наложени от ЕС и САЩ“ като фактор за решението.

Това е първият международен производител на автомобили, който спря продажбите в Русия в светлината на продължаващия конфликт в Украйна – и търговските санкции, наложени на Русия от редица други страни в резултат на това.

Компанията не дава времева рамка за възобновяване на продажбите, като казва само, че „Volvo Cars няма да доставя никакви автомобили на руския пазар до друго нареждане“.

Reuters съобщи, че Volvo продаде 9000 автомобила в Русия миналата година, внасяйки ги от заводи в Швеция, Китай и САЩ. Като цяло Volvo Group прави 3% от глобалните си продажби в Русия.

Преустановяването на руските продажби на Volvo Cars е следствие на решението на дъщерната му компания за товарни превозни средства – AB Volvo, да прекрати цялото производство и продажби в Русия.

Компаният произвежда тежкотоварни автомобили с марка Volvo и Renault в завод в Калуга, на около 160 кмот Москва, който работи от 2009 г. и там работят близо 700 работници.

Говорител на компанията заяви пред Reuters: „Сега имаме малко повече яснота относно санкциите и сигурността в региона… Това означава, че всички операции в Русия приключват“.

Конкурентният производител на тежкотоварни автомобили Daimler Truck също спря дейността си в Русия, където има 10% дял в местния производител на товарни и военни превозни средства Kamaz. Daimler посочи , че частите, които доставя на Kamaz, се използват само за тежкотоварни автомобили, но взе решение да „незабавно преустанови“ дейността си в страната.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …