.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

VW Polo се завръща в WRC

Новата машина идва под формата на VW Polo GTI R5 и първо ще я видим във WRC 2

Volkswagen направи повече от отлично представяне в Световния рали шампионат. От четирите си сезона в WRC (2013-2016), тимът от Волфсбург спечели четири титли.

Издънката обаче с дизелгейт и милиардите, които VW трябваше да плати, принудиха отбора да напусне шампионата в края на 2016-та и натиснаха бутона “Cancel” върху една готова машина, отговаряща на новите правила за тазгодишния сезон 2017.

Тогава германският производител реши, че ще прави състезателни рали автомобили за частни отбори. А сега VW разкри скица на нова кола, която е базирана върху последното шесто поколение на Polo. Машината носи името VW Polo GTI R5 и ще бъде готова за втората половина от Сезон 2018. Тя отговаря на изискванията за WRC 2 и ще дебютира през следващото лято на Рали Германия.

VW Polo GTI R5 е разработен за професионални отбори и частни пилоти, които могат да участват в различни шампионати по света, включително и в WRC 2.

Новото Polo GTI R5 е с 2,0-литров 4-цилиндров турбо двигател с мощност около 272 к.с. За сравнение серийното Polo GTI разполага с 200 к.с., но за разлика от него състезателната версия получава задвижване на четирите колела, 5-степенна секвенциална скоростна кутия и целия арсенал, изискван от FIA, за каране върху лед, макадан и асфалт, с дървета и скали наоколо.

Така, догодина ще видим интересна конкуренция между Skoda Fabia R5 и VW Polo GTI R5 в WRC 2. Вероятно скоро ще станем свидетели и на пълното завръщане на VW при големите момчета от WRC.

Вижте още

Audi и Porsche влизат във Формула 1

Не е тайна за никого, че VW Group иска да има два отбора във Формула …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *