.header-content { background: url("https://driver.bg/header/rotate.php") repeat scroll 0 0 rgba(0, 0, 0, 0); padding: 20px 15px; }

Koenigsegg Agera RS счупи рекорда за най-бърз автомобил в света! [447 км/ч]

Лоши новини за Bugatti и Hennessey, защото Koenigsegg Agera RS вече е най-бързата заводска кола в света.

Тази събота заводският тест пилот на Koenigsegg – Никлас Лиля успя да развие средна скорост от 447 км/ч. Направи го при преминаване в две посоки на дълга 17,7 км отсечка от затворена магистрала близо до Лас Вегас. С това Koenigsegg Agera RS смачка досегашния рекорд и се превърна в най-бързата серийна кола на планетата.

Това е същата клиентска кола, която наскоро свали с 5 секунди рекорда на Bugatti Chiron в упражнението 0-400-0 км/ч. Това обаче бе първият нанесен удар. Искайки да покаже колко могъща е шведската суперкола, собственикът на тази Agera RS се обръша към зет си (който работи във филмовата индустрия) да говори с властите в Невада да затворят дълга права отсечка от магистрала 160. Това е достатъчен участък за мощната 1360 к.с. машина с 5,0-литров би-турбо V8 двигател.

Властите дават разрешение пътят да бъде затворен за два дни, но екипът на Koenigsegg го затваря за няколко часа. В краткото време тест пилотът прави три преминавания на отсечката. Първото преминаване е опознавателно, докато другите две са скоростни и в двете посоки, както се изисква за поставяне на такъв рекорд.

В едната посока Никлас Лиля успява да ускори Koenigsegg Agera RS до респектиращите 458 км/ч, докато на обратно развива максимални 436 км/ч, борейки се с наклон и силен вятър. В двете преминавания средната постигната скорост е по-висока от тази на Bugatti Veyron Super Sport, който разви 431,1 км/ч на овала Ера-Лесиен през 2010 г. По-висока е и от достигналия рекордните 435,31 км/ч Hennessey Venom GT на пистата на Kennedy Space Center през 2014-та. Именно Venom GT до сега бе най-бързата заводска кола в света.

Предстои да разберем колко дълго Koenigsegg ще задържи титлата при себе си. Hennessey наскоро разкри новия си Venom F5 и твърди, че може да развие 482 км/ч.

Вижте още

Plasan Wilder е бронирана машина със средноразположен двигател

Израелската компания Plasan разкри новаторски лек брониран автомобил със средноразположен двигател и кабина в стил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *